De Vereniging

Carnavalsvereniging Rond de Mèrt is in 1981 opgericht door enkele mensen uit Oirschot die vonden dat er in Oirschot dorp weer een carnavalsvereniging actief moest komen.
De eerste gespreken vonden plaats in de huiskamer van de toenmalige uitbater van Restaurant "de Beurs", de Familie van Heesch.
In dat zelfde jaar organiseerde Rond de Mèrt in November voor de eerste keer een prinsenbal en hier wordt Prins Stekelbaars de Urste de eerste prins, van wat later blijkt een zeer dynamische vereniging.
Als Rond de Mèrt vier jaar later besluit om wat meer te gaan betekenen voor de Oirschotse gemeenschap dan alleen carnaval vieren wordt de Avond Rijwiel Vierdaagse Oirschot geboren, mensen uit Oirschot en omgeving kunnen genieten van mooie fietsroutes van 10, 20 en 30 kilometer, en dat georganiseerd tot en met seizoen 2005. Omdat er in Oirschot een samenwerkings verband bestaat tussen de carnavalsverenigingen en de Stichting Skon Orre Gat mogen deze om toe beurt de stadsprins leveren met Carnaval, in Oirschot staat voor op dat carnaval voor iedereen is en gevierd kan worden ook als het gaat om hoog geplaatste functies zoals Prins, Adjudant en Vorst. Rond de Mèrt is in het 24 jarig bestaan hiervoor vier keer aan de beurt geweest en wel in 1992 en 1996 in de beide gevallen werd Johan van Gestel de Stadsprins en in 2000 en 2004 werd Corné Fonken de stadsprins van Skon Orre Gat.
In 2003 heeft carnavalsvereniging Rond de Mèrt met veel charme hun 22 jarig bestaan gevierd met de eigen leden en Oirschotse bevolking.
Nu 24 jaar later is Rond de Mèrt nog steeds een begrip in Oirschot en heeft hier hard voor moeten werken om  op dit niveau te komen en zal nog steeds hard aan de weg moeten blijven timmeren om dit ook nog voor jaren te blijven.
Dat Rond de Mèrt nog steeds een bloeiende vereniging is blijkt we uit ons leden bestand en de vul graad van onze Raad van Elf en Dansgarde, momenteel zijn we met 65 leden hebben een volledige raad van elf en een dansgarde van 9 meiden. Ook is het bewijs hier van onze Site waar u momenteel deel van uit maakt. Wilt u deze vereniging een keer in het echt zien is dit mogelijk om met carnaval een kijkje te komen kijken in onze Residentie Gasterij de Beurs aan de Markt in Oirschot, waar Carnavals vereniging Rond de Mèrt met onze gastheer en gastvrouw Roel en Maartje van de Ven, u met veel plezier zullen ontvangen.
Graag wensen wij u nog veel plezier op onze site, en kunt u een indruk krijgen van onze vereniging